Διαλέγοντας Δέρματα για τα Τύμπανά σας

Όταν πρόκειται για τύμπανα, οι μεμβράνες και το σωστό κούρδισμα αποτελούν το Α και το Ω. Η επιλογή των σωστών μεμβρανών για το σετ σας μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει το όργανό σας να «κελαηδήσει» και να ξεχωρίσει. Αν είστε ντράμερ για αρκετό χρονικό διάστημα σίγουρα θα έχετε μια ιδέα για το πόσα είδη drumheads υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά σήμερα.

Μεμβράνες με επικάλυψη (coated) ή διαφανείς (clear), μονής ή διπλής επίστρωσης, παχιές ή λεπτές, οι επιλογές είναι σίγουρα πάρα πολλές. Στο παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσω να απαντήσω σε μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχομαι στο μαγαζί που εργάζομαι ως πωλητής μουσικών οργάνων:

 

Ποιες μεμβράνες να διαλέξω για τα τύμπανα μου;

Ας ξεκινήσω όμως με μια μικρή ιστορική αναδρομή…

Είμαστε τυχεροί στο ότι παίζουμε τύμπανα σε μια εποχή που κατασκευάζονται πολύ εύκολα και βρίσκονται σε αφθονία οι πλαστικές μεμβράνες που θεωρούνται standard. Πριν από τη δεκαετία του 1950, τα περισσότερα τύμπανα χρησιμοποιούσαν δέρμα από κεφαλές μόσχου. Ενώ οι μεμβράνες αυτές ακούγονταν πολύ καλά πάνω στα τύμπανα, ήταν δύσκολο να τις εγκαταστήσει κανείς. Κάθε μεμβράνη ερχόταν καινούρια, σαν ένας στεγνός στρογγυλός δίσκος που έπρεπε πρώτα να «μουλιάσει» στο νερό, έτσι ώστε να μαλακώσει. Στη συνέχεια, έπρεπε να τεντωθεί πάνω από το κάθε τύμπανο και κατόπιν να συνδεθεί με το χέρι στο στεφάνι ώστε να μπορεί να κουρδιστεί.

Εκτός λοιπόν από όλα τα παραπάνω οι μεμβράνες διαστελλόταν και συστελλόταν σύμφωνα με τον καιρό. Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας η έλευση των πλαστικών μεμβρανών, κυρίως από πολυεστέρα Mylar αλλά και από Kevlar, έχει κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη για τους ντράμερ σήμερα. Μας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε νέους ήχους και υφές για να παίξουμε.

Τύποι μεμβρανών:

– Μονής επίστρωσης (Single Ply)

Οι μονής επίστρωσης μεμβράνες ή αλλιώς «μονές», αποτελούν τον πιο βασικό τύπο μεμβρανών που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι συνήθως οι λεπτότερες σε πάχος. Είναι συνήθως κατασκευασμένες από μια μονή στρώση από Mylar πάχους 10mil (Σημείωση: Ο όρος mil αναφέρεται στο ένα χιλιοστό της ίντσας και όχι σε χιλιοστά).

Υπάρχουν και άλλες μεμβράνες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Είναι οι 3mil για την πλευρά της χορδιέρας του ταμπούρου ή πιο εξειδικευμένες μεμβράνες 6-7mil για την κάτω (resonant) πλευρά των tom. Γενικά όμως οι μεμβράνες πάχους 10mil είναι οι πιο διαδεδομένες.

Γιατί να διαλέξει κάποιος «μονές» μεμβράνες; Διότι οι resonant μεμβράνες ηχούν καλύτερα. Αλλά και σαν πάνω (batter) μεμβράνες είναι διαυγείς και βοηθούν στο να ακουστούν οι απόηχοι (overtones) των τυμπάνων. Είναι ιδανικές για jazz και άλλα ελαφρά είδη μουσικής, αλλά κατάλληλες επίσης και για rock. Ο μοναδικός περιορισμός είναι ότι δεν είναι το ίδιο ανθεκτικές σε σύγκριση με τις διπλές (2ply). Άρα, δεν θα έχουν την ίδια διάρκεια ζωής παίζοντας rock. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί drummer προτιμούν τον ήχο από τις «μονές» μεμβράνες στα σετ τους. Μεμβράνες όπως οι Remo Ambassador, Evans G1 και Aquarian Studio X, αποτελούν τις στάνταρ επιλογές πολλών κατασκευαστών τυμπάνων.

– Διπλής επίστρωσης (Double Ply)

Εκτός του ότι είναι πιο ανθεκτικές από τις αντίστοιχες «μονές», οι «διπλές» μεμβράνες έχουν μεγαλύτερη «ατάκα» (attack), μειωμένους απόηχους (overtones) και λιγότερη διάρκεια (sustain). Αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για rock και για είδη μουσικής που η «μορφοποίηση» του ήχου έχουν τον πρώτο ρόλο. Οι βασικότερες «διπλές» μεμβράνες είναι οι Remo Emperor, Evans G2 και Aquarian Modern Vintage II. Καθεμία από αυτές, είναι φτιαγμένη από δυο στρώσεις Mylar πάχους 7mil.

Πολλές «διπλές» μεμβράνες διαθέτουν περισσότερες από τις δυο κύριες στρώσεις. Έρχονται με ένα δαχτυλίδι στην εξωτερική άκρη για τον καλύτερο έλεγχο των απόηχων (overtones), π.χ οι Remo Pinstripe και Evans EC2. Μπορεί επίσης να διαθέτουν ένα επιπλέον εσωτερικό δαχτυλίδι από Mylar από κάτω, όπως η Remo Powerstroke 4. Μπορεί επίσης να περιέχουν ένα εσωτερικό δαχτυλίδι από τσόχα, όπως η Aquarian Super Kick II για κάσα.

Όπως για κάθε μεμβράνη, έτσι και για τις «διπλές», ο πειραματισμός είναι το κλειδί για να καταλάβει κάποιος ποιες μεμβράνες ταιριάζουν καλύτερα στο σετ του και στο στυλ παιξίματός του.

– Επικαλυμμένες (Coated) και διαφανείς (Clear) μεμβράνες

Η επικάλυψη πάνω σε μία μεμβράνη τείνει να «muffl-άρει» η αλλιώς να καλύπτει λίγο τον ήχο. Οι διαφανείς μεμβράνες τείνουν να ακούγονται πιο «λαμπερές» και πιο «ανοιχτές». Το ποια επιλογή είναι καταλληλότερη για τον καθένα, αυτό είναι ζήτημα προσωπικού γούστου.

Οι μεμβράνες με επικάλυψη είναι πολύ καλές για ταμπούρα και ζωτικής σημασίας εάν κάποιος παίζει με σκουπάκια (brushes). Δεν είναι δυνατόν να έχεις αυτόν τον «τραχύ» ήχο με διαφανή μεμβράνη και σκουπάκια. Οι επικαλυμμένες μεμβράνες στα tom κάνουν τα τύμπανα να ακούγονται πιο «ζεστά». Ενώ οι διαφανείς μεμβράνες στα tom προσφέρουν μεγαλύτερο «attack». Το ίδιο ισχύει και για την κάσα.

Αν κάποιος παίζει jazz, ένας πολύ καλός ήχος είναι να έχει το κούρδισμα «ψηλά» και χωρίς «muffl-άρισμα» ή τρύπα στη μπροστινή μεμβράνη. Αν προστεθεί σε αυτό και μια επικαλυμμένη μεμβράνη στην «μέσα» πλευρά, καθώς και ένας «μαλλιαρός» κόπανος στο πεντάλ μπορεί να παραχθεί ένας πολύ «μουσικός» ήχος κάσας.

– Εξειδικευμένες μεμβράνες (Specialty heads)

Οι εξειδικευμένες μεμβράνες μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένες στον τόνο και στην αίσθηση που προσπαθούν να πετύχουν. Αν χρησιμοποιηθούν στην πάνω πλευρά (batter side) «ζευγαρώνουν» καλύτερα με μια στάνταρ διαφανή μονή μεμβράνη στην κάτω πλευρά (resonant side).

Μερικές δημοφιλείς επιλογές αποτελούν οι Evans Hydraulic Glass και Onyx, Remo Vintage Emperor, Aquarian Reflector και Evans Hybrid marching μεμβράνες. Επίσης, δημοφιλείς επιλογές εξειδικευμένων μεμβρανών για την κάτω πλευρά (resonant side) αποτελούν οι Evans EC Resonant και Genera Resonant, καθώς και οι Aquarian Classic Clear.

 

Το ψάξιμο της κατάλληλης μεμβράνης είναι ζήτημα προσωπικού γούστου. Δεν είναι πάντα εύκολο να καθοριστεί ποια μεμβράνη αποτελεί την πιο κατάλληλη επιλογή για την κάθε περίπτωση πριν την αγορά. Όμως, στο τέλος μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε.

Μόνο μέσω της δοκιμής και του λάθους μπορείτε να διαπιστώσετε για το τι είναι ικανά τα τύμπανά σας και πώς να τα χειριστείτε. Ίσως να διαπιστώσετε ότι το σετ σας «παίζει» καλά με περισσότερους του ενός συνδυασμούς μεμβρανών. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στη Ntoulas Sound για οποιαδήποτε ερώτηση. Μπορείτε να τσεκάρετε την γκάμα μας σε μεμβράνες εδώ.

Επιμέλεια κειμένου: Νίκος “Ready” Αλεξίου

Ntoulas Sound