Digital Piano vs Acoustic Piano

Ηλεκτρικό πιάνο ή κλασικό πιάνο; Τι να διαλέξω;

Πολλοί δυσκολεύονται να αποφασίσουν μεταξύ των δύο. Η επιλογή του σωστού πιάνου δεν είναι εύκολη. Πρέπει να σκεφτείτε το κόστος, τον ήχο, τη συντήρηση κλπ.

Κλασικό πιάνο: μηχανισμός & τύποι

Ένα κλασικό πιάνο (acoustic piano) είναι κατά μία έννοια παλιάς σχολής, όπως μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί. Διαθέτει σφυριά και χαλύβδινες χορδές που περιβάλλονται από ξύλινο εξωτερικό περίβλημα. Τα πλήκτρα συνδέονται με τα σφυριά. Όταν πιέζεται ένα πλήκτρο, το σφυρί κινείται και χτυπάει τις χορδές, προκαλώντας την δόνηση και την παραγωγή του ήχου.

Όρθιο Πιάνο vs Πιάνο με Ουρά

Υπάρχουν δύο τύποι κλασικών πιάνων: το πιάνο με ουρά και το όρθιο πιάνο. Ένα πιάνο με ουρά έχει ένα πλαίσιο και χορδές που εκτείνονται οριζόντια. Έχει μεγαλύτερο σώμα και έτσι καταλαμβάνει περισσότερο χώρο. Αφού πατήσετε τα πλήκτρα και σηκώσετε τα δάχτυλά σας, η βαρύτητα επαναφέρει τα πλήκτρα στην αρχική τους θέση.

Ένα όρθιο πιάνο έχει χορδές που τρέχουν κατακόρυφα. Είναι πολύ πιο συμπαγές από το πιάνο με ουρά. Το όρθιο πιάνο συχνά ταιριάζει άνετα σε σπίτια ή διαμερίσματα και είναι επομένως μια πιο βολική επιλογή. Όταν τα δάχτυλά σας απελευθερωθούν από τα πλήκτρα, επαναφέρονται μέσω μηχανισμού ελατηρίου.

Η «δυσαρμονία» είναι ένας άλλος παράγοντας που ξεχωρίζει το πιάνο με ουρά από το όρθιο πιάνο. Η «δυσαρμονία» είναι ο βαθμός στον οποίο ο απόηχος ακούγεται περισσότερο από τον βασικό «τόνο». Ένας ήχος με χαμηλότερη «δυσαρμονία» είναι συνεπώς πιο ακριβής. Το πιάνο με ουρά έχει μεγαλύτερες χορδές που του δίνουν όχι μόνο έναν πλουσιότερο ήχο αλλά και λιγότερη «δυσαρμονία».

Το όρθιο πιάνο έχει πιο κοντές χορδές και επομένως περισσότερη «δυσαρμονία» με αποτέλεσμα οι οκτάβες να ακούγονται λιγότερο κουρδισμένες. Αλλά μην υποθέσετε ότι το όρθιο πιάνο είναι κατώτερο. Πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να καθορίσουν τον ήχο, όπως η ποιότητα των υλικών κατασκευής, καθώς και το επίπεδο της τεχνικής κατασκευής.

Ηλεκτρικό πιάνο: μηχανισμός & τύποι

Το ηλεκτρικό πιάνο (digital piano) είναι μια προσαρμοσμένη, πιο σύγχρονη έκδοση του κλασικού.Παράγει ήχους ψηφιακά, όπως υποδηλώνει το όνομά του. Όταν πιέζετε ένα πλήκτρο, τα ηχεία του πιάνου αναπαράγουν δείγματα υψηλής ποιότητας που έχουν ηχογραφηθεί προηγουμένως από κλασικά πιάνα όρθια ή με ουρά.

Υπάρχουν τρία είδη ηλεκτρικών πιάνων: το πιάνο με ουρά, το όρθιο πιάνο και το φορητό πιάνο. Το πιάνο με ουρά έχει ένα ηχητικό σύστημα υψηλότερης ποιότητας και καλύτερη ποιότητα πλήκτρων. Είναι, ωστόσο, πιο ακριβό και προσφέρεται μόνο από ορισμένους κατασκευαστές. Όπως το αντίστοιχο ακουστικό, έτσι και το όρθιο ηλεκτρικό πιάνο χρησιμοποιείται συνήθως στα σπίτια. Οι ηλεκτρικές και ακουστικές εκδόσεις έχουν παρόμοιο μέγεθος, αλλά η ηλεκτρική έκδοση ζυγίζει λιγότερο. Το φορητό πιάνο είναι το ελαφρύτερο από τα τρία. Έρχεται με βάση και όχι με “πόδια”. Τα πλήκτρα και το εξωτερικό του φορητού ψηφιακού πιάνου είναι συνήθως κατασκευασμένα από πλαστικό. 

Digital Piano vs Acoustic Piano. Ποιο είναι το καλύτερο;

Τώρα που έχουμε καταλάβει πώς λειτουργούν τα ηλεκτρικά και ακουστικά πιάνα, ας τα βάλουμε δίπλα-δίπλα.

Ήχος

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο ήχος του οργάνου. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το ακουστικό πιάνο παράγει καλύτερο ήχο. Το ακουστικό πιάνο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, παράγει έναν ήχο καθώς το σφυρί χτυπά μια χορδή. Μας δίνει έναν αυθεντικό, ακουστικό ήχο που έχει πιο ζεστό, πιο ηχηρό τόνο. Έχετε επίσης τον καλύτερο έλεγχο στην έκφραση. Ένα ηλεκτρικό πιάνο από την άλλη πλευρά, μιμείται μόνο τον ήχο του ακουστικού πιάνου. Ο ήχος του είναι ένα ψηφιακό αρχείο και συνεπώς δεν επιτρέπει τις ίδιες ακουστικές αποχρώσεις. Παρόλα αυτά, ένα ηλεκτρικό πιάνο υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσε να ακούγεται καλύτερα από ένα ακουστικό πιάνο χαμηλού επιπέδου.

Συντήρηση

Ένα ακουστικό πιάνο απαιτεί περισσότερη συντήρηση. Το ξύλινο εξωτερικό, η τσόχα με τα σφυριά του και οι χαλύβδινες χορδές, είναι όλα τα λεπτά χαρακτηριστικά που χρειάζονται την κατάλληλη φροντίδα. Επομένως, πρέπει να φροντίσετε ένα ακουστικό πιάνο:

  1. Χόρδισμα. Για να κρατάτε το πιάνο σας σε αρμονία, πρέπει να χορδίζεται περίπου 1-2 φορές το χρόνο. Συχνά θα χρειάζεστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία, ο οποίος θα αυξήσει τα έξοδά σας.
  2. Ευαισθησία στις διακυμάνσεις της υγρασίας και της θερμοκρασίας. Το ξύλο και η τσόχα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας ή υγρασίας. Εάν δεν τοποθετούνται σε κατάλληλο περιβάλλον, τα υλικά ενός ακουστικού πιάνου μπορούν να επηρεαστούν. (Στην ιδανική περίπτωση, το ακουστικό πιάνο πρέπει να διατηρείται σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας. Η υγρασία θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 45% και 70%. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο με σταθερή θερμοκρασία περίπου 20 °C, δηλαδή θερμοκρασία δωματίου).

Ένας επαγγελματίας τεχνικός πιάνου/χορδιστής μπορεί να επαναφέρει το πιάνο σας σε άριστη κατάσταση σε μια διαδικασία που ονομάζεται «ρύθμιση». Κατά την διαδικασία αυτή, αναλαμβάνει τον έλεγχο των βιδών μέχρι και την λείανση των ξύλινων επιφανειών.

Ευελιξία – χρησιμότητα και φορητότητα

Αυτό που μπορεί να λείπει από το ηλεκτρικό πιάνο από την άποψη του ήχου, το συμπληρώνει με κάποια πρόσθετα χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρικό πιάνο με περισσότερους από έναν τρόπους, καθιστώντας το ένα πιο ευέλικτο όργανο:

  • Άλλοι ήχοι οργάνων: Με το ηλεκτρικό πιάνο, μπορείτε να παράγετε τον ήχο σχεδόν όλων των οργάνων. Μπορείτε να παίξετε με τους διαφορετικούς τύπους ήχου και να επιλέξετε τον ήχο που ταιριάζει καλύτερα στη μουσική σας. Επιπλέον, μπορείτε να αναπαράγετε αυτόματα ένα ρυθμικό pattern και να παίξετε στον ρυθμό αυτό.
  • Εγγραφή: Συνήθως στο πλάι του ηλεκτρικού πιάνου βρίσκεται μια θύρα που συνδέει το πιάνο με τον υπολογιστή σας. Αυτή η σύνδεση σας επιτρέπει να καταγράφετε και να αποθηκεύετε την αναπαραγωγή σας ως ψηφιακό αρχείο. Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ειδικά για τραγουδιστές- τραγουδοποιούς, οι οποίοι μπορούν να επεξεργαστούν τις ηχογραφήσεις τους με διάφορα μουσικά λογισμικά.
  • Έλεγχος έντασης ήχου: Το ηλεκτρικό πιάνο διαθέτει κουμπιά έντασης ήχου και έξοδο ακουστικών, επιτρέποντάς σας να εξασκηθείτε οπουδήποτε χωρίς να ενοχλείτε άλλους.
  • Φορητότητα: Τα ηλεκτρικά πιάνα διαφέρουν σε τύπους και μεγέθη, αλλά όλα είναι πιο φορητά από τα αντίστοιχα κλασικά. Τα περισσότερα ηλεκτρικά πιάνα μπορούν να μετακινηθούν από ένα άτομο. Το μικρότερο μέγεθος τα κάνει επίσης ιδανικά για χρήση συναυλίες ή διάφορες παραστάσεις.

Ευαισθησία αφής

Η αφή και η αίσθηση του να παίζεις ηλεκτρικό ή κλασικό πιάνο μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Ένας λόγος είναι το βάρος των πλήκτρων. Όταν πατάτε τα πλήκτρα ενός κλασικού πιάνου απαιτείται κάποια δύναμη. Όσο για τα ψηφιακά πιάνα, ένα ελαφρύ πάτημα στα πλήκτρα τους μπορεί να δημιουργήσει ήχο. Πολλοί κατασκευαστές αντισταθμίζουν αυτό το γεγονός χρησιμοποιώντας βαρυκεντρισμένα πλήκτρα, τα οποία μιμούνται τη βαρύτητα των ακουστικών πλήκτρων πιάνου.

Μερικοί πιανίστες αποφεύγουν τα ηλεκτρικά πιάνα λόγω της έλλειψης ευαισθησίας στην αφή. Το ακουστικό πιάνο είναι πιο ευαίσθητο στην αφή. Η δύναμη και η κίνηση των δακτύλων σας καθορίζουν τον ήχο. Έτσι, μπορείτε να παράγετε διαφορετικές «αποχρώσεις» του ήχου στο ίδιο πλήκτρο.

Από την άλλη μεριά, επειδή στο ηλεκτρικό πιάνο οι ήχοι που παράγονται είναι ψηφιακοί, υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός ήχων που μπορούν να παραχθούν. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν παίζατε διαφορετικά ένα πλήκτρο, ο ήχος μπορεί να είναι ο ίδιος. Αυτός ο περιορισμός μπορεί με τη σειρά του να επηρεάσει την έκφραση της μουσικής σας.

Τιμή

Γενικά, ένα κλασικό πιάνο κοστίζει περισσότερο από ένα ψηφιακό. Ένα χαμηλό έως μεσαίο όρθιο κλασικό πιάνο θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 2.500€ – 3.000€. Ένα ηλεκτρικό θα μπορούσε να τιμολογηθεί από 400€-500€ και πάνω.

Επίσης, η αξία μεταπώλησης ενός ηλεκτρικού πιάνου είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή ενός κλασικού πιάνου. Είναι δύσκολο να μετρηθεί η αξία μεταπώλησης, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μοντέλο και την κατάσταση του πιάνου. Ένα ηλεκτρικό πιάνο υποτιμάται πολύ πιο γρήγορα από ένα κλασικό πιάνο, επειδή πολλά νέα και πιο προηγμένα μοντέλα ηλεκτρικών πιάνων κυκλοφορούν κάθε χρόνο. Επομένως, ενώ το κλασικό πιάνο είναι πιο δαπανηρό, είναι μια καλύτερη επένδυση μακροπρόθεσμα.

Πεντάλ

Ένα κλασικό πιάνο έρχεται με τρία πεντάλ: sustain πεντάλ, πεντάλ sostenuto και μαλακό pedal. Το sustain πεντάλ χρησιμοποιείται συνήθως σε όλα τα είδη μουσικής, ενώ το μαλακό και το sostenuto δεν χρησιμοποιούνται το ίδιο συχνά. Κάποια ηλεκτρικά πιάνα έρχονται μόνο με ένα sustain πεντάλ και κάποια (ιδιαίτερα τα φορητά ηλεκτρικά πιάνα) δεν έρχονται με κανένα. Φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα sustain πεντάλ χωριστά. Όμως, τα άλλα δύο πεντάλ, το sostenuto και το μαλακό, δεν είναι πάντοτε διαθέσιμα ως πρόσθετη επιλογή.

Επιμέλεια κειμένου: Νίκος “Ready” Αλεξίου

Ntoulas Sound